Chemelot Ventures en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF kondigen aan dat zij hun belang in Quality Circular Polymers (QCP) gaan verkopen aan LyondellBasell. LyondellBasell gaat samenwerken met SUEZ en wordt met de koop van de aandelen een 50/50 partner van SUEZ in QCP, een onderneming die zich richt op de productie van hoogwaardige circulaire kunststoffen. De twee partijen gaan hun expertise samenvoegen om de Europese kunststoffenindustrie te kunnen beleveren met gerecyclede kunststoffen die gelijkwaardig zijn aan oliegebaseerde plastics. Het is voor het eerst dat een grote kunststoffenproducent en een leidende afvalverwerker een joint-venture aangaan om werk te maken van het halen van de doelen van de circulaire economie.

De ultramoderne fabriek van QCP op Chemelot (Geleen) is gebouwd in 2014 en produceert nu 25.000 ton per jaar hoogwaardig polypropeen (PP)  en polyetheen (PE). De financiering van de start van QCP geschiedde indertijd door strategische partner SUEZ, durfkapitaalfonds Chemelot Ventures, regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF en door verschaffers van leningen en lease. 

“Als durfkapitaalverschaffers zijn we blij dat we hebben kunnen bijdragen aan de start en ontwikkeling van QCP in haar eerste jaren en aan de verdere ontwikkeling van een prominent recyclingcluster”, zegt Casper Bruens, director van Chemelot Ventures. Met een geplande productie van 35.000 ton in 2018 en 50.000 ton per jaar voor 2020, is de omvang van de fabriek uniek in Europa.

In de gemaakte deal zal LyondellBasell de producten van QCP vermarkten en zal SUEZ verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van ingezameld plastic huishoudelijk afval. De twee partners zien grote voordelen in de strategische locatie van QCP, middenin de driehoek van Nederland, België en Duitsland en dicht bij Frankrijk.

“Voor de regio zal de deal met LyondellBasell het kunststofrecyclingcluster en de circulaire economie in Limburg verder versterken en zodoende leiden tot meer banen”, zegt Tys van Elk, directeur van LIOF.

De transactie tussen LyondellBasell en SUEZ is onder voorbehoud van wettelijke goedkeuring, die inmiddels is aangevraagd. De twee partners verwachten de wettelijke goedkeuring voor eind 2017.

Over LyondellBasell

LyondellBasell is een van de grootste producenten van kunststoffen, chemicaliën en olieproducten wereldwijd en heeft 13.000 werknemers.  LyondellBasell verkoopt producten in ongeveer 100 landen en is ‘s werelds grootste licentieverstrekker voor productietechnologie voor polyolefinenen. Voor meer informatie zie www.lyondellbasell.com.

Over SUEZ

Met 90.000 werknemers op vijf continenten is SUEZ een wereldleider op het gebied van slim en duurzaam grondstoffenmanagement. Suez levert water en afvalverwerkingsdiensten aan steden en industriële partijen op een duurzame en economische manier en conform regels en wetten. Gezien de toenemende noodzaak aan eisen te voldoen qua duurzaamheid, kwaliteit en beschikbaarheid is SUEZ volledig gecommitteerd an de grondstoffenrevolutie. Gebruikmakend van digitale technologieën en innovatieve oplossingen verwerkt SUEZ 17 miljoen ton afval per jaar, produceert het 3,9 miljoen ton gerecyclede grondstoffen en 7 TWh lokaal geproduceerde duurzame energie. Verder zorgt het voor waterlevering en afvalwaterzuivering voor 58 miljoen mensen en hergebruik van 882 miljoen m3 afvalwater. SUEZ had in 2016 een omzet van € 15,3 miljard. Voor meer informatie zie www.suez.com/en.

Over QCP

Quality Circular Polymers (QCP) levert aan merkeigenaren en kunststofverwerkers gerecyclede kunststoffen van een hoge en consistente kwaliteit. QCP is de volgende stap voor de circulaire kunsstofindustrie, gebaseerd op leveringszekerheid, integratie, nieuwste technologie en innovatieve recepturen. Voor meer informatie zie www.QCPolymers.com.


Dit artikel komt voor in de onderwerpen